събота, 19 май 2012 г.

Жуниор Мораеш разкъса Литекс и приближи ЦСКА до титлата



Съставът на ЦСКА постигна много важна победа в борбата си за 32-ра титла на България, след като победи безапелационно ловешкия Литекс с  4:1 . В герой за „армейците" отново се превърна бразилският нападател Жуниор Мораеш, който наниза  хеттрик и до голяма степен направи разликата между двата тима.

Момчетата на Стойчо Младенов показаха много хубав и нападателен футбол, който със сигурност ще вдъхне самочувствие на „червените" преди решителния им  мач за титлата на 
България срещу Лудогорец в сряда.

Отборите на ЦСКА и Литекс се изправиха в един много важен двубой, който можеше да даде отговор на много от въпорсителните в родната „А" група през този сезон. Евентуална победа на ЦСКА можеше да донесе и титлата за „армейците", ако в Каварна, Лудогорец  бе сбъркал срещу вече изпадналия Калиакра.

Гостите от  Литекс  пък излиязоха с основната идея да не загубят днешната среща, защото евентуален неуспех на стадион „Българска армия" щеше да намали драстично шансовете на ловчанлии за участие в евротурнирите през следващия сезон.

Срщата от днешния предпоследен  кръг в българското първенство започна доста динамично. Двата тима не изгубиха никакво време в проучаване един другиго и се впуснаха в опасни атаки.

Доказателство за това бе и първият удар в срещата, който дойде още в 34-ата секунда, когато Борис Галчев  опита силен удар от над 30 метра, който мина над гредата на Илко Пиргов.

„Червения" натиск продължи и само няколко секунди по-късно, рожденникът Тодор Янчев можеше да отбележи, но се засуети и топката му бе отнета.

От своя страна гостите от Литекс задржаха топката доста умело, но идеята в креативен план липсваше. Играчите на Хисто Стоичков се опитваха да застрашат вратата на М'Боли, главно чрез удари от далечно разстояние.

Първа сериозна опасност в двубоя дойде в 10-ата минута. Тогава отлично двойно подаване между Жуниор Мораеш и Борис Галчев, завърши с хубав изстрел на последния, който обаче мина встрани от лявата греда на гостуващата врата.

Възпитаниците на Христо Стоичков продължаваха да задържат кълбото, но до нещо по-смислено в предни позиции така и не се стигаше. С далечни изстрели, за „зелените" в днешната среща, се отличиха Небойша Йеленкович и националът Георги Миланов.

Напористата игра на ЦСКА даде резултат в 25-ата минута, когато „армейците" поведоха напред в дербито, за кеф на всички около пет хиляди „червени" фенове. Въртеливо изпълнение на корнер дело на Борис Галчев бе засечено от защитника на Литекс Илия Миланов, който в опита си да опази Ангел Грънчов прати топката към собствената си врата. Илко Пиргов се намеси страхотно и спаси сигурния автогол. За негово съжаление обаче, отбитата от вратаря топка попадна в краката на Жуниор Мораеш, който от няколко метра не сгреши и откри резултата.

Отговорът на Литекс не закъсня, но тежък удар на Никасио мина встрани от Райс М'Боли.

Кошмарът за момчетата на Христо Стоичков продължи и в 37-ата минута, когато най-добрият играч в състава на ЦСКА Жуниор Мораеш удвои резултата за своите. Голът стана факт след  безобразно отиграване на Страхил Попов, който не успя да изчисти топката след центриране на Присо. За негов ужас, коженото кълбо попадна в  Мораеш, който с прецизен удар опъна мрежата на Пиргов за втори път в днешния двубой.

Ужасното полувреме за Литекс завърши с прецизно изпълнение на Бернар Итуа от пряк свободен удар. Топката обаче бе избита много вещо от М'Боли.

Втората част продължи агонията на ловчанлии. Само минута след подновяването на срещата, Жуниор Мораеш уби и последната капка интирига в дерби-мача, след като наказа Пиргов за трети път, оформяйки и своя хеттрик. Асистенцията бе дело на Тодор Янчев.

Гол номер 4 също не закъсня. Този път голмайсторът най-накрая бе различен и се казваше Пламен Крачунов. Бившият защитник на Локомотив (Пловдив) бе оставен непокрит при изпълнение на корнер и отблизо с глава направи разгрома още по -голям.

Вихрушката от попадения обаче продължи. В 67-ата минута, отборът на Литекс направи загубата си малко по-почетна, след като маледжкият национал Момчил Цветанов отбеляза за 1:4. Голът падна след  чудовищен пропуск на Светослав Тодоров пред вратата на М'боли, който от няколко метра нацели гредата зад алжиреца. За негова радост, отбитата топка попадна в Цветанов, който намали резултата до 4:1.

До края на срещата атаките и пред двете врати продължиха, но до нов гол така и не се стигна. Така отборът на ЦСКА спечели напълно заслужено с разгромното 4:1.

Днешният триумф на ЦСКА оставя „армейците" на лидерската позиция в родната „А" група, само кръг преди нейния край. „Червените" събраха актив от 69 точки, който е с две повече от втория Лудогорец.

Така битката между двата съсатва на „Лудогорец Арена" ще бъде и решителното събитие за това, кой ще бъде новият  шампион на България за сезон 2011/2012.

СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ТУК!



http://topsport.bg
Share on :

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
© Copyright А-група 2011 - Some rights reserved | Powered by Blogger.com.
Template Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates and Theme4all