четвъртък, 24 май 2012 г.

Левски стана на 98 години!



Днес ПФК Левски отбелязва своя  98-ми рожден ден. Клубът е основа на днешната дата през вече далечната 1914 година от група ученици.

Учредителното събрание се състои в местността Могилката в центъра на столицата София. Там днес има паметник, който напомня за бележитото събитие. Първите цветове на клуба са жълто и червено. Екипите се внасят от чужбина.

През 1921 г. поради невъзможност да се доставят такива Левски се облича в синьо, което си остава негов цвят и до днес, въпреки че в края на 40-те и началото на 50-те години на XX век на няколко пъти клубът се връща към традицията от годините на създаването.

През 1922 г. е изработена емблемата, две години по-късно "сините" се сдобиват и със собствен химн, а от 1938 г. - и със знаме. Дебютният мач е през лятото на 1914 г. - 0:1 срещу резервите на ФК 13. Данните за срещите по това време са оскъдни и информация за тях се черпи предимно от дневника, който водят ръководителите на отбора.

Година по-късно там фигурира първият мач със Славия - 0:1. Той бележи началото на съперничеството между двата тима, което днес е известно като най-старото столично дерби. Днес то обаче остава в сянка на това с ЦСКА. Битката между "сините" и "армейския" клуб е оценена в цял свят като една от най-свирепите и непримиримите. Левски може да се похвали с разгроми - 7:1, 7:2, 6:3, 5:0 и 5:2 над вечния си съперник.

През 1921 г. започва славата на Левски по футболните терени. Тогава стартира първенството на София, което "сините" печелят редовно, а по-късно и това на България. Титлата обаче дълго време убягва на "сините". Нещата се променят през сезон 1932/1933 г., когато Левскистава шампион за първи път. Ще последват още 25 триумфа.

През 2006 г. "сините" стават първият български клуб, влязъл в групите на най-комерсиалния и известен футболен турнир в света - Шампионската лига. Година по-рано отборът записва невероятните за български отбор 14 мача поред в евротурнирите, когато достига 1/4 финал за Купата на УЕФА срещу Шалке 04.

В Европа "сините" могат да се похвалят още с отстраняването на Аякс, Щутгарт на два пъти, Рейнджърс, Боависта, Динамо (Киев), Олимпиакос, победата с 5:4 над Барселона с Йохан Кройф, над Марсилия. През декември 2009 г. Левски става първият български отбор, завърнал се с победа от Италия - 1:0 над Лацио в двубой от груповата фаза на Лига Европа. В историята си имат общо три 1/4-финала за КНК и два в турнира за Купата на УЕФА.

В България Левски е шампион 26 пъти и още толкова пъти е печелил националната купа.

"Сините" имат и 13 златни дубъла и три Суперкупи на страната.

По-късно днес ръководството на клуба ще отбележи датата, като поднесе цветя в двора на 22-ра гимназия.



http://topsport.bg
Share on :

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
© Copyright А-група 2011 - Some rights reserved | Powered by Blogger.com.
Template Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates and Theme4all